Doei dieet & discipline

In tweestrijd: vastbijten in of loslaten van een dieet

Geschreven door: Patty den Ouden

Buiten schittert de zon fel. Met mountainbikes racen we de behoorlijke stijle berg af vol met oneffenheden. Op weg naar de supermarkt. Halverwege naderen we een boulevard. Een oude vissersboot is net aangemeerd en een mensenmassa stormt op de boot af. Verse vis. Wat een lucht! Het blauwe water met lichtgroene gloed klotst onrustig tegen de kant. Ik kijk naar de palmbomen en hoor hoe de bladeren zachtjes tegen elkaar ritselen. Een knisperend geluid. Op trainingsstage. Bijna een jaar geleden. We stappen de supermarkt binnen. Wat een contrast qua temperatuur met buiten. Een rilling rilt over m'n lijf. Iemand tikt op mijn schouder. Ik kijk om en zie guitige ogen. Aan m'n arm word ik meegetrokken.

Hondenvoer

Plof... een harde zak met hondenvoer is in mijn handen gedrukt. Een bruine zware zak. Hij kan z'n lach amper inhouden, m'n trainingsgenoot. Op een zo serieus mogelijke toon zegt hij: 'Je lunch voor morgen. Dit is de lievelingseten, toch?'. Verwachtingsvol kijken nu zes twinkelende ogen mij aan. Nieuwsgierig naar mijn reactie. Grappig hoe ze hun blik wat onzeker naar mij wenden. Alsof ze niet weten of ik zo'n grap wel kan waarderen. Kan wel schateren van het lachen... die blikken! Ben het inmiddels gewend dat mensen m'n eten met hondenvoer vergelijken. Snijd geregeld eten in blokjes, wat lijkt op (honden)brokken. Ook de 'bakken' waarin m'n eten zit, roepen de associatie met hondenvoerbakken op. Met een lach loop ik naar de rest van groep die bijna klaar is met boodschappen pakken. Wat een immense supermarkt! 'Onderweg' komen we langs XXXL chocolade bonbons en mooi verpakte vleeskippen. De kippen zitten in zakken. Liggen op een plank waar lichtgroen gras op staat afgebeeld. Ik druk zachtjes met mijn vinger op het dode lijfje om de sticker beter te kunnen bekijken... er staat een vrolijke kip op. Watertandend vraagt een trainingsgenoot op lieve toon: 'Mis je dit niet?'... wijzend naar het dier... zijn lievelingseten. Verbaasd kijk hem aan en denk glimlachend: 'Missen?'.

Wat 'verboden' is, wordt (juist) aantrekkelijker

We lopen verder. In gedachten luister ik naar de uitspraken die mensen geregeld doen als ze horen over m'n achtergrond als hardloopster. 'Je hebt vast een strikt dieet.' 'Wat een discipline heb je nodig om dat vol te houden!' Die woorden... 'dieet' en 'discipline'... evenals 'missen'. Het valt mij op in diverse boeken & voedingsadviezen van experts... de focus op wat je moet schrappen... wat je allemaal NIET meer mag eten... waarmee je MOET stoppen. Het geeft mij niet bepaald veel energie. Werkt juist averechts! Voelt alsof ik er dan opeens driedubbel zoveel zin krijg in die 'foute' dingen. Die 'foute' dingen die je moet laten staan... wat voelt dat zwaar. Veel zwaarder dan richten op wat je allemaal wel 'mag' en wilt eten.

Eten en puisten

Bij het lezen van receptenboeken... een heel naar gevoel bekruipt mij... een gevoel van falen... alsof mijn huidige eetpatroon (nog) niet perfect is en dus FOUT. Zo snel mogelijk weg willen... op naar de 'perfecte' gezonde leefstijl. Vervolgens realiseren dat 'perfecte' voeding voor ieder individu anders is. 'Moet' opeens denken aan zo'n moment waarop je een puist voelt komen. Hoe meer je je erop richt dat hij weg 'moet', hoe groter / erger hij lijkt te worden. Een tijdje terug vroeg een vriendin aan mij: “Wat helpt jou om van gezond MOETEN eten naar WILLEN te komen?”. Het volgende.

Heb een 'droommenu' dat jou als een magneet aantrekt

Wat ik heb gedaan, is opschrijven wat 'k ontzettend lekker vind... maaltijden & tussendoortjes vastgesteld waar je alleen al bij de gedachte blij van wordt. IJs, appeltaart, chocolademousse... Met behulp van m'n stapel receptenboeken, zelf experimenteren en logisch nadenken allemaal gezonde varianten hierop 'gemaakt'. Varianten die mij helpen optimaal te presteren. Merk dat 'k met echt smakelijke alternatieven de 'ongezonde' varianten niet mis.

Doei dieet & discipline...

Als een haas van je huidige situatie weg willen. Vanuit onvrede. Het gevoel nu 'fout' / imperfect (bezig) te zijn, dat werkt niet motiverend: 'what you resist, persist'. Niet langer richten op het perfectionistisch (zo snel mogelijk) weg krijgen van je huidige eetpatroon, maar het (stapsgewijs) 'ontdekken' van nieuw gedrag. Focus op een voedingspatroon dat jij echt aantrekkelijker vindt dan je huidige. Gezonde alternatieven die jou als een magneet naar je gewenste leefstijl 'trekken'. Loslaten van een strikt sportdieet... stoppen met (vastlopen in) vastbijten. Voor mij werkt het heerlijk effectief.

Liefs,
Patty