'Gezonde' (eiwitrijke) voeding

De kluts kwijt

Geschreven door: Patty den Ouden

'Tringggggggg', een harde lange toon klinkt door het gehele huis. De deurbel gaat. Ik 'storm' naar de voordeur, weet dat het de pakketdienst is. Met 'big smile' trek ik de deur met een ruk open en neem het pakket van de bezorger in ontvangst. Hij kijkt enigszins overrompeld en vraagt vervolgens: 'Zit er iets bijzonders in?'. Al knikkend scheur ik het pakket open en laat het dikke boek zien. Hij kijkt naar het boek en zegt niets... alsof hij niet begrijpt waarom ik er zo blij mee ben. Al lezend vraag ik mij dat zelf ook weleens af.

Mix van tegenstrijdigheden

Heb heel wat boeken over voeding 'verslind'. Wat een tegenstrijdigheid! De één zegt dat 100% plantaardig & rauw perfect is. Een andere schrijver is juist voorstander van voeding dat verhit is, vanwege de verteerbaarheid en (gedode) bacteriën. Sommigen zijn tegen koolhydraten. Benadrukken hoe 'fout' aardappelen, pasta's, granen en gedroogd fruit zijn. Anderen promoten juist eiwitrijk vlees & zuivel. Weer andere wetenschappers zijn tegenstander van zuivel. Zij zeggen dat het niet voor mensen 'gemaakt' is. Pff... inmiddels halverwege het nieuwe boek zakt de moed mij even in de schoenen. Hoe meer recepten en informatie ik lees, hoe meer ik het het gevoel krijg (van)alles fout te doen. Een vervelend machteloos gevoel kruipt langzaam door m'n hele lijf: 'Wat moet ik nou?' De één pleit voor dit, de ander voor dat.

'Als je de kudde volgt, loop je in de shit...'

Dan maar 'gewoon' zelf experimenteren in overleg met een (top)sportdiëtist. Best een kunst om niet mee te lopen met de 'kudde'... hypes. Zo heb ik mij bijvoorbeeld laten 'aansteken' met enthousiasme over een volledig rauw dieet. Na het lezen van een boek hiervoor was ik helemaal 'om' qua voordelen. Waar anderen juist gingen bruisen van de energie, liep ik er op leeg. Werd er futloos van. Een vriend zei het nog tegen mij, op bijna strenge toon: “Denk zelf logisch na, ieder lichaam is anders”. Ieder lijf reageert anders op eten, heeft andere voorkeuren. Warm versus koud, pittig versus mild, zoet versus zout. Ieder lichaam is uniek en is op elk moment van de dag ook weer (net) iets anders. Heb jij weleens smaakverschillen opgemerkt tussen ochtend en avond? Bijvoorbeeld meer zin in zoet als je moe bent in de avond? Of in pittig eten als je 'inkakt'? Pepers als oppeppers... M'n eigen weg dus. Luisteren naar m'n lijf. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder een aantal voedingsprincipes die 'werken' voor mij.

1) Zes porties van minimaal 20g (plantaardige) eiwitten

Vlees eet ik al heel lang niet meer, maar ook andere dierlijke producten zoals zuivel, kaas en eieren zijn vrijwel niet meer terug te vinden in m'n menu. Plantaardig eten en sport... 'krijg ik wel voldoende eiwitten binnen?'... dat hield mij bezig. (Top)sportdiëtist Anja van Geel gaf aan dat er 'meerdere wegen naar Rome' zijn. Belangrijk is om 6 porties van minimaal 20g eiwit (iets meer als je plantaardig eet). Eiwit bestaat uit aminozuren. Om alle aminozuren binnen te krijgen is het belangrijk om onderstaande eiwitbronnen te combineren. Eiwitbronnen die ik gebruik: noten (walnoot, pacan-, para-, cashew- en hazelnoot), zaden & pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten, lijn-, sesam-, chia- en hennepzaad), soja (sojadrink, sojayoghurt, sojakwark, Tempeh en Tofu), peulvruchten (split- en kikkererwten, linzen & zwarte bonen) en (pseudo)graan (amaranth, havermout, couscous, rijst, bulgur, gierst, quinoa).

Bij 'herstel' denk je wellicht al gauw aan eiwit... maar vitamines & mineralen zijn net zo belangrijk.

2) Supplementen... wel / niet?

Ik kijk naar gekleurde doosjes in de supermarkt. Een hele wand vol. Mooie nagels, witte tanden, glanzende haren... vitaminepillen die ('zeggen') hieraan bij te dragen. M'n blik wendt zich naar links. De groenteafdeling. Geen verpakkingen met foto's waarop zeer energieke mensen staan afgebeeld. Geen overzicht met alle vitamines & mineralen die de verse producten bevatten. Zou nog bijna gaan twijfelen tussen zo'n pil en verse groente... Het aanzicht herinnert mij aan de vraag die 'k geregeld hoor: 'Waarom zou ik nog groente & fruit eten als alles ook in een multivitamine zit?'. Voeding is zo complex... de wisselwerking tussen & verhoudingen van alles wat ze bevat. M'n sportdiëtist en trainer adviseren daarom om alleen (specifieke) supplementen te gebruiken bij tekorten. Pillen zeker niet als vervanging in te nemen. Ik slik vitamine D3, IJzer & B12.

3) Fruit met (in het Engels) 'berry' erin & groene bladgroenten

Aardbeien, frambozen en diverse andere soorten bessen. Ze bevatten in vergelijking met andere soorten fruit een stuk meer antioxidanten. Goed voor je herstel!

4) Geen 'kale' suiker, maar zo 'heel', vers en onbewerkt mogelijk eten

'Kale' / geraffineerde suiker bevat geen mineralen, vitamines en vezels meer. Als je niet meteen in actie hoeft te komen en niet net (intensief) in actie bent geweest, dan 'slurpen' snelle suikers je energieniveau 'leeg' (en vitamines & mineralen). Ook kan ze voor bloedsuikerspiegelstijging zorgen (opgejaagd onrustig ongemakkelijk gevoel). Dit effect wordt versterkt als je 'kale' suiker niet combineert met eiwit en / of vet.

5) Regenboog-principe

Voor mij is het een 'sport' om zo veel mogelijk kleuren te eten. Dit is niet alleen belangrijke om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. (Als je lichaam tekorten ervaart, zal je eerder trek hebben in ongezonde snacks.) Ik merk ook dat kleur eten extra leuk & lekker (s)maakt!

M'n favoriete herstelshake:

Met een staafmixer mixen: 500 ml (soja- of koe)melk; 250g bevroren aardbeien, bosvruchten en / of frambozen; 2 bananen; 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad; 1/4 theelepel Curcuma.

Erg benieuwd of jij de shake net zo lekker vindt!