Geluk als vlinder

Ongeduldig najagen betekent verjagen...

Geschreven door: Patty den Ouden

Zittend in de grote, lichte welkomsthal van het Ziekenhuis in Ede kijk ik geconcentreerd in het schermpje van mijn smartphone. Het is vrij druk met mensen. Nadenkend over de inhoud van de e-mail wend ik mijn blik even omhoog. Diep in gedachte... kijkend zonder echt te zien... krijg ik een vreemd gevoel als ik in de volle hal een oudere en jongere man aankijk. Ze zijn 'vlot' gekleed en lopen in de richting van de poli Topsportgeneeskunde waar ik over 5 minuten ook heenloop...

Koude klap

Met mijn ogen dicht, armen wijd en op één been staand, denk ik nog: 'Waarom vielen die twee mensen in de mensenmassa zo op?'. Steeds harder wankelend, vraagt de sportarts met een toon alsof ze eigenlijk geen antwoord nodig heeft: 'Welke been is instabieler?' 'Komt de moeilijkheid vanuit je bil, onderbeen of voet?'. Inmiddels liggend op de behandeltafel drukt ze 'gemeen' op de plek waar de breuk zat. In gedachte schreeuw ik het uit van de pijn... probeer mij in te houden. De sportarts weet genoeg wanneer ze ziet dat m'n oprechte glimlach ongewild verdwijnt en plaatsmaakt voor een fronsende wat zorgelijke blik. Ze geeft aan met de specialist te willen overleggen en vraagt mij terug te gaan naar de wachtkamer. Te veel verheugd op lekker 'vliegen'... dat gevoel van 'boven jezelf uitstijgen' wat hardlopen kan geven... ervaar ik het bericht om nog niet te rennen als een koude klap. 'Geluk is als een vlinder; hoe meer je het najaagt, hoe meer het je ontglipt...'.

Verrassing uit onverwachte hoek

Teruglopend langs de wand met indrukwekkende sportfoto's hoor ik twee mannen in sneltreinvaart prachtig Engels met elkaar spreken. Zo mooi vloeiend enigszins bekakt Engels... om kippenvel van te krijgen. Benieuwd naar de gezichten 'achter' deze stemmen, loop ik de hoek om de wachtkamer in. Vriendelijk rondkijkend zie ik de oudere en jongere man zitten... krijg weer even dat rare gevoel... wat onbewuste herkenning blijkt te zijn. 'Nic Bideau'... opeens weet ik het... de Australische topcoach. Veel over hem en zijn filosofie gelezen... dromend om te ervaren hoe hij 'in het echt' is. 'Wat doet de Australische topcoach in Nederland'?, vraag ik mij af... vrijwel meteen realiserende dat kortgeleden 'Nijmegen Global Athletics' was. 'Wat een verrassing!', denk ik stralend. 'Geluk is als een vlinder; als je je aandacht op andere dingen richt, zal het zacht op je schouder komen zitten...'.

Laat ongeduld niet je handdoek in de ring werpen

'Kom je mee, Patty?', vraagt de sportarts vriendelijk. Nog geboeid luisterend naar hetgeen Nic Bideau aan het vertellen is, sta ik op. In de witte behandelkamer aangekomen, laat de sportarts een App met allerlei voet-, been- en bilversterkende spieroefeningen zien. De app is, nu m'n (kuit)been het weer 'toestaat', voor dagelijks gebruik komende weken. Eerlijk gezegd vrij saai... wat het leuk maakt is vooruitgang! Dagelijks kijken of m'n spieren al gegroeid zijn... groei is immers een stap dichterbij hardlopen. Deze 'controle' is niet bepaald motiverend... 100% commitment lijkt nog geen 1% verschil te maken... op zeer korte termijn dan. Ik denk aan mijn vader, Wim. Enkele weken geleden. Met een twinkeling in zijn ogen en handen ontspannen achterop zijn rug gevouwen, kijkt hij geregeld naar het zorgvuldig verzorgde 'bed' met geplante groentezaden. Volop energie erin gestoken, momelt hij: 'Het schiet niet op'. Zijn liefdevolle zware stem heeft een ongeduldige ondertoon. Nu, enkele weken later, genietend van het zichtbare groeiproces... wat zijn de planten 'opeens' groot geworden! 'Geluk is als een vlinder: hoe meer je het najaagt, hoe meer het je ontglipt...'.

Boksen in plaats van worstelen

Richten op waar je nog doorheen moet, al het werk dat gedaan moet worden, dan wordt het zwaar... Focussen op het gevoel dat het bereiken van het gewenste resultaat oplevert, dan wordt het lichter... wat geeft dat een energie! De extra stabiliteitsoefeningen... op zichzelf saai. Waar mogelijk integreer ik ze daarom met m'n kracht, crosstrainer- en fietstrainingen, en doe uitdagende alternatieven. 'Circusoefeningen' met de balansbal... effectieve 'trucjes' op de halve Bosu-bal. Het vrije gevoel van 'vliegen'... heb gelukkig 'ontdekt' dat het op de crosstrainer ook mogelijk is. En voor de afwisseling een les 'Body Combat'. Boksen, opdrukken, planken, lunches, trappen, 'vliegen' met de 'Jump Front Kicks'... Door opzwepende krachttraining niet alleen fysiek sterker worden, maar je ook meteen mentaal krachtiger voelen en daardoor fysiek meer aankunnen... 'Geluk is als een vlinder; als je je aandacht op andere dingen richt, zal het zacht op je schouder komen zitten...'.

Focus op hoe het zal voelen als je 'slaagt'... je doel(en) bereikt. Lekker 'boksend' door het groeiproces heen 'slaan' in plaats van het zwaarmoedig 'worstelend' doorstaan. 'Geluk' is als een vlinder die geduldiguit haar cocon floreert & fladderend (on)opgemerkt op je schouder komt zitten...