'Geheim' gezond gewicht

Voeding = 'breder' dan eten

Geschreven door: Patty den Ouden

Vroeg in de ochtend met de trein. In een sneltreinvaart racen we over de spoorbrug de IJssel over. Slaperige gezichten zie ik om mij heen. Chagrijnige ogen die - starend naar 'hun' telefoon - bijna dichtvallen. Links van mij zit een man met enorme wallen onder zijn ogen. 'Zou hij gelukkig zijn?', vraag ik mij af. Als ik per ongeluk net iets te lang naar hem kijk met die vraag in m'n hoofd, lacht hij lief en zucht vervolgens diep. 'Kraaienpoten' hebben zich ingesleten in zijn gezicht. Met gefronste wenkbrauwen kijkt hij weer naar zijn smartphone. Die gaat af. Zo'n ouderwetse “ring” komt uit het ding. Met zwaarmoedige stem neemt hij op, net iets te laat realiserende dat hij in de stiltecoupé zit. Met schaamteblos loopt hij weg. Ik kijk hem nieuwsgierig na.

Ideale leven

Vrolijk fantaseer ik wat hij zou antwoorden op de vraag hoe zijn ideale leven eruit ziet. Wat eet je? Hoe ziet je dag eruit? Met welke mensen ga je om? Welke activiteiten doe je? Welk werk? Waar woon & leef je? Hoe laat sta je op? Het antwoord op die laatste vraag... het gezicht van de man leek te communiceren dat vanochtend de wekker te vroeg ging.

'Honger' naar...

Aangekomen in het hotel waar we met managementteamleden hebben afgesproken. Op de tafel staan allerlei hapjes uitgestald. Wanneer de ochtend bijna middag wordt, neemt het snaaien toe bij de bestuurders. Een vriendelijke dame komt met snacks langs en vraagt aan het directielid naast mij of hij zo'n hapje wil. 'Welke adviseer je?', vraagt hij. Voordat de dame antwoord kan geven, zeg ik goedbedoeld op iets te serieuze toon: 'geen één'. De snacks op het stijvolle bord zijn namelijk allemaal van vlees. Verbaasd en enigszins snauwend zegt hij: 'Dan hoef ik niet meer'. Vervolgens pakt hij er vliegensvlug toch één. Later komt de dame nog eens langs. Dit keer geeft de directeur aan op dieet te zijn... De dame loopt verder naar een andere manager. Die graait met een niet geheel oprechte lach een hele hand hapjes bij elkaar en zegt: 'Ben toch al te dik'. Wat hebben beide mannen een omvangrijke taille. Zou het stress zijn? Van frustratie / stress krijg je 'honger'. Zin in zoet, zachtheid. Met eten spanning 'verlichten'?

Behoeftes wegdrukken

Een tijdje terug sprak ik een andere directeur, 'toevallig' ook met overgewicht. Hij wist precies wat (on)gezond eten is, maar er speelde iets anders. Jarenlang had hij verschillende diëten gevolgd. Steeds viel hij terug in zijn oude patroon. Hij leefde in de 'waan van de dag', ging altijd door. Was keihard voor zichzelf, vocht op wilskracht. Op een gegeven moment was hij uitgeput, opgebrand. Ernstig ziek geworden zelfs. Op zijn ziektebed werd hij zichzelf ervan bewust dat hij 'leegtes' in zijn leven (on)bewust aan het 'opvullen' was met eten om zich tijdelijk beter te voelen. Hij drukte (levens)behoeften weg. Al luisterend naar zijn verhaal 'trek' ik een 'vies' gezicht. Denk opeens aan een toilet. Behoeftes kun je niet te lang 'wegdrukken', dan gaat het mis.

'Waar je struikelt, ligt een schat begraven'

Op zijn ziektebed realiseerde de bestuurder dat zijn lichaam al jarenlang steeds helderder aan het communiceren was dat hij zijn leven anders moest inrichten. Hij negeerde de signalen steeds harder. Eerst gaf het lichaam met overgewicht een sein af. Later met erger wordende ziekte. Zijn lijf probeerde hem duidelijk te maken dat hij ongelukkig was. Iets wat hij zeker aan de buitenwereld niet wilde laten zien, dus zo hard mogelijk wegdrukte. Het lichaam van de bestuurder had 'honger' naar warmere relaties met zowel zijn vrouw als zijn medewerkers. De stress die hij ervoer, uitte zich in slaapgebrek & veel snoepen... en uiteindelijk gezondheidsproblemen. Een vicieuze destructieve cirkel die steeds dieper ging 'knagen'.

Waarmee ben jij jezelf aan het 'voeden'? Met welke mensen (privé en zakelijke relaties), wat voor werk(zaamheden), hoeveel geld en lichaamsbeweging? Op welke van de vier bovengenoemde gebieden kun jij zonder dieet 'succes' behalen in het bereiken / behouden van 'geluk' en (daarmee) een gezond gewicht? Je lichaam heeft altijd een reden voor iets. Ook voor 'ongezond' gedrag.Ga je lijf dus niet direct 'straffen' met een streng dieet, maar luister wat het jou te zeggen heeft.Voeding is 'breder' dan eten...