Slagvaardig drijven naar succes

In 'vertraging' zit spetterende (stroom)versnelling...

Geschreven door: Patty den Ouden

Steeds meer mensen verzamelen zich. Iedere dag staan we voor de poortjes alsof we in het voorste startvak staan van een wedstrijd... tegengehouden door een lint. Wachtend op het startschot... het openen van de toegangspoortjes van De Scheg die de laatste secondes zichtbaar aftellen. Drie - twee - één... we stormen af op de ingang als spreeuwen die hun prooi willen veiligstellen. De race lijkt begonnen... wie rent er als eerste inhet zwembad?

Walvis worden

Inmiddels bekende gezichten voor mij... de hoofden die uit het zwemwater steken. Een man van een jaar of veertig zonder badmuts met snelle zwembril valt in het bijzonder op. Hij lijkt wel een walvis. Zo stabiel als hij in het water ligt. Zo snel als hij gaat. Hoe hij zijn voeten als walvisvinnen in het water slaat. Het water wat vervolgens als een vloedgolf 1.5 meter omhoog 'springt' en als een waterval op mij terechtkomt. Verfrissend. Inspirerend vind ik zijn perfecte techniek. Onder de indruk kijk ik hem met nieuwsgierige ogen aan en vraag enigszins onzeker: 'Heb jij dit jezelf aangeleerd?' Hij kijkt op met twinkeling in zijn donkere ogen en zegt: 'Ja, maar ik doe het al wel een aantal jaren'. 'Zwemmen... wat een kunst!', denk ik zonder het uit te spreken. Met een grijns op zijn gezicht zegt de man: 'Oefening baart kunst', Hij mompelt iets: 'Juist in vertraging zit mijn versnelling...'.

Op water lopen

'Kun je niet zwemmen?', 'Dit heb ik nog nooit gezien!'... Met mijn armen vooruit gestoken en benen knieheffend 'ren' ik naar de overkant. Ik kijk even naar rechts. Twee vrouwen gaan kopje onder. Eenmaal weer bovengekomen verluisteren ze: 'Hoe doe zij dat?!'. Als ik vervolgens het water uitklim, hoor ik: 'Oooh, zo!' Ze hadden blijkbaar de 'aquajogging-belt' niet gezien. Aquajoggen... ook voor mij was het een totaal nieuwe ervaring. Mooie manier om specifieke kracht, core en conditie bij te houden nu m'n kuitbeen gebroken is. Over HARDlopen gesproken... het water... wat geeft ze meer weerstand dan lucht. Een beproeving van m'n geduld... hoe HARDer ik geforceerd probeer te gaan, hoe meer ik omhoog kom in plaats van vooruit ga. 'Heb je de ambitie om bovenop het water te gaan lopen?', vraagt een oude man guitig. Stem af op 'de natuur', anders gaat ze je tegenwerken...

Engelse drop, zuurstokken & patat

Inmiddels tijd voor de Aquasport-groepsles in De Scheg. Er liggen wat dumbbells klaar op de kant. Ze zien er qua kleur uit als Engelse drop... een laagje zwart in het midden en twee gelijke kleuren eromheen. Ook staan er 'buizen' van schuim... zo fel als gekleurde zuurstokken. Het water is sfeervol verlicht met blauwe 'aqua-lampen', wat mij doet denken aan een tropisch eiland. Ernie uit Sesamstraat.... zo klinkt de instructeur die enthousiast door de luidsprekers praat. Echt hilarisch hoe hij de core-hardloopoefeningen alvast voordoet. Dan gooit hij de 'engelse drop' en 'zuurstokken' in het water... we vliegen erop af als patat 'pikkende' duiven op de Dam. Ook de tijd vliegt voorbij... de geur van een sinaasappel verspreidt zich over het zwembad... inmiddels pauze voor sommigen.

Vergaderen in lullig zwembroekje

Grappig om in het zwembad (zakelijke) relaties tegen te komen. Normaal strak in pak en nu in een lullig zwembroekje. Wat een pak doet... mooi verpakken. Pakken... het zijn net van die aantrekkelijke verpakkingen uit de supermarkt. Aan de buitenkant lijkt het heel wat... totdat je de zakjes met ingrediënten erin ziet... de 'naakte' werkelijkheid. Wat erin zit, kan zo afwijken van wat je verwacht. Wat zou er gebeuren als we elkaar wat vaker 'naakt' zouden aantreffen? Ik bedoel, even de tijd nemen om elkaar 'echt' te leren kennen... weten wat iemand werkelijk drijft... waarop hij 'vanzelf' hard gaat lopen... of juist blokkeert. Stilstaan om spetterende (stroom)versnellingen te ontdekken.

Al drijvend vanuit je drijfveren meebewegen op de golven van jouw natuur... vanuit je 'kracht' slagvaardig maximaal presteren. Creëer door zelfkennis je eigen stroomversnelling... je eigen glijbaan die je RELATIEF 'moeiteloos' laat glijden naar 'succes'...